Kooperatifin kendiliğinden dağıldığının tespiti

23. Hukuk Dairesi 2014/4665 E. , 2014/4690 K.

"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Yüksekova Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 05/09/2012
NUMARASI : 2012/129-2012/300

Taraflar arasındaki kooperatifin kendiliğinden dağıldığının tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ile davalı S.S. Beşatli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcisi tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.



-K A R A R-

Davacı vekili,Yüksekova ilçesinde faaliyetlerini sürdüren tarımsal amaçlı davalı kooperatiflerin üç yıl üst üste olağan genel kurul toplantılarını yapmadıklarından 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 81. maddesi gereğince kendiliğinden sona erdiğini ileri sürerek, kooperatiflerin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti ile tasfiyesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar, davaya cevap vermemişlerdir.
Mahkemece, iddia, savunma, dosya kapsamına göre; davalı kooperatiflerin üç yıl üst üste genel kurul toplantılarını yapmadığı gerekçesiyle, 1163 Sayılı Yasanın 81. maddesi gereği kendiliğinden sona erdiklerinin tespiti ile tasfiyelerine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili ve davalı S.S. Beşatli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcisi temyiz etmiştir.
Dava, kooperatifin kendiliğinden dağıldığının tespiti istemine ilişkindir.

1-1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 81. maddesinde kooperatiflerin dağılma sebepleri düzenlenmiş olup, anılan maddeye 3476 sayılı Kanun ile eklenen 6. ve anasözleşmenin 111/f bendi uyarınca kooperatifin üç yıl üst üste olağan genel kurulunu yapamaması halinde kooperatife genel kurul yapılabilmesi için uygun bir süre verilmesine gerek olmaksızın kooperatif kendiliğinden dağılmış sayılacaktır. Anılan maddenin düzenleniş şekline göre de bu davanın ilgili Bakanlık tarafından açılması gerekmemektedir. Davacı taraf, kendisine dava hakkı veren aynı Kanun'un 81/7 ve anasözleşmenin 112/9 bendindeki kooperatifin amacına ulaşma imkânının bulunmadığı iddiasına da dayanmamaktadır.
Bu durumda, mahkemece, davacının aktif taraf sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle .....i Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken, uyuşmazlığın esası incelenip yazılı şekilde hüküm kurması doğru olmamıştır.
Öte yandan,10.04.2012 olan dava tarihinin gerekçeli karar başlığında 16.04.2012 olarak yazılmış olması da hatalı olmuştur.

2-Bozma nedenine göre, davacı vekili ile davalı .... Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcisinin temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.

SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, hükmün, BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekili ile davalı.... Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcisinin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.