GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ÖN İNCELEME VE RAPOR DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ

KAYNAK: http://koop.gtb.gov.tr/bilgi-bankasi/sikca-sorulan-sorular/denetim/on-inceleme-ve-rapor-degerlendirme
  
1)  Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı veya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen raporların bildirim işlemleri ne kadar sürede sonuçlanır?
Düzenlenecek raporlar üzerine Bakanlığımızca yapılacak bildirim işlemleri azami bir ay içinde sonuçlandırılır.


2)  Bakanlığımızın kooperatifleri resen denetleme yetkisi var mıdır?

Kooperatifler mevzuatı uyarınca Bakanlığımızın kooperatifleri resen denetleme yetkisi bulunmaktadır.

3)  Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı veya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek raporların talep edilmesi durumunda yapılacak işlem nedir?

4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununun 20. maddesi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi kanununun istisna kapsamına almış olduğundan, Bakanlığımızca ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen veya Cumhuriyet Başsavcılığının hazırlık soruşturmasına konu teşkil eden raporların verilmesi mümkün bulunmamakta, hazırlık soruşturmasına konu olmayan raporların ise verilmesinde bir sakınca görülmemektedir. Öte yandan, ilgililerin Bakanlığımızca verilemeyen raporlar için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına talepte bulunması mümkün bulunmaktadır.

4)  Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı veya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen suç duyuru raporları uyarınca kamu davası açılması halinde şikayetçilerin bu davaya müdahil olması imkanı var mıdır?

Müdahil olma imkanları bulunmakta olup, bunun için ilgili Mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

5)  Bakanlığımız Müfettişleri veya İl Teşkilatı Memurlarınca düzenlenecek raporlara şikayetçiler itirazda bulunubilir mi?

İtirazda bulunulması mümkün bulunmaktadır. İtiraz edilen hususlarla ilgili Bakanlığımızca bir dilekçeyle müracaat edilmesi halinde gerekli değerlendirme yapılacaktır.

6)  Bakanlığımız Müfettişleri veya İl Teşkilatı Memurlarınca düzenlenen Suç Duyuru Raporları uyarınca ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca kamu davası açılması durumunda kooperatif yönetim kurulu üyeleri görevlerinden ayrılır mı?

Haklarına kamu davası açılan yönetim kurulu üyelerinin görevlerinden ayrılacaklarına ilişkin bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Ancak, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 56. Maddesi uyarınca, haklarında kanunda belirtilen suçlarla ilgili olarak kamu davası açılmış olan yönetim kurulu üyelerinin görevleri ilk genel kurul toplantısına kadar devam etmekle beraber, bu durumdaki üyelerin azli veya göreve devamı hakkında karar alınmak üzere yapılacak ilk genel kurul gündemine madde konulması gerekmektedir.

7)  Bakanlığımız denetim elemanlarınca düzenlenen raporlar uyarınca yapılan bildirimlere kooperatiflerin uyma zorunluluğu varmıdır. Uyulmazsa yaptırımı nedir?

1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 90/3. Maddesi uyarınca denetim sonucunda yapılan bildirimlere kooperatifçe uyulması gerekmektedir. Aksu durumda Kanunun Ek 2/2. Maddesi uyarınca cezai sorumluluk sözkonusu olmaktadır.

8)  Bakanlığımız müfettişlerinin veya denetim yapan personelin raporuna göre Bakanlığımızın kooperatif yönetim kurulu üyelerini görevden alma yetkisi var mıdır?

Yapılan denetimler sonucunda, kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin,  Türkiye  Milli  Kooperatifler Birliğinin ve bunların iştiraklerinin yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilerinin, hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda,  Bakanlığımızca , kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak gecikmesinde sakınca görülen hallerde ileride telafisi güç veya imkansız zararlara yol açılmasının engellenmesi amacıyla bu kişilerin görevlerine tedbiren son verebilmesi mümkün bulunmaktadır.