Kooperatifler Kanunu'nun 44’ncü maddesi uyarınca; dört ortaktan az olmamak kaydıyla ortak sayısının en az onda birinin talebi üzerine genel kurul toplantıya çağrılabilir. Örneğin 195 üyesi olan bir kooperatifte 20 ortak, 73 üyesi olan bir kooperatifte 8, 120 üyesi olan bir kooperatifte 12, 25 ortağı olan bir kooperatifte 4 ortağın talebi üzerine genel kurul toplantıya çağrılabilir.
Genel kurulu toplantıya çağırmak isteyen ortakların, toplantı gündemini oluşturmaları ve bu isteklerini de yazılı olarak yönetim kuruluna bildirmeleri gerekir. Yönetim kurulu bu genel kurul toplanmasına ilişkin talebe on gün içinde cevap vermek zorundadır. Bu on günün başlangıcını belirlemek için bu yazının yönetim kuruluna imza karşılığı verilmesinde fayda vardır. Yönetim kuruluna tebligat taahhütlü mektupla olabileceği gibi noter kanalıyla da yapılabilir.
Genel kurulun toplantıya çağrılması için yönetim kuruluna noter aracılığıyla gönderilen ihbarname örneği:
İHBARNAME
T.C
9. Noterliği
ANKARA
SAYI :
İHBAR EDENLER :
1.
2.
3.
4.
5.
6.
MUHATAP :
S.S. ............. Kooperatifi Yönetim Kurulu
KONU :
Kooperatifimizin kayıtlı ortaklarının 1/10'undan daha büyük çoğunluğunu temsil eden bizler; aylık aidat bedelinin yeniden belirlenmesini görüşmek üzere Kooperatifler Kanunu'nun 44. maddesi gereğince, genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemekteyiz.
İsteğimizin gereğini yerine getirmenizi, aksi takdirde anılan maddenin verdiği yetkiye dayanarak talebimizi ……… Bakanlığı'na ileteceğimizi bildiririz.
Sayın Noter,
İşbu ihbarnamenin bir örneğinin muhataba tebliğini, bir örneğinin dairenizde saklanmasını ve bir örneğinin de tebliğ edildiğine delil olarak tarafımıza iadesini arz ederiz. 15/05/2014.
İHBAR EDENLER
Ortaklık Numarası
Adı Sovadı İmzası
İmzası
6
8
10
11
14
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Genel kurulun toplantıya çağrılması için ilgili bakanlığa verilecek dilekçe örneği:
../../201.
KONU: Genel kurulun toplantıya çağrılması.
……………….. BAKANLIĞINA
(…………………… GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)
ANKARA
Ankara 9. Noterliğince 15/05/2014 günü tebliğ edilen 3975 sayılı ihbarımızla; aylık aidat bedelinin yeniden belirlenmesini görüşmek üzere, genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 44. maddesine göre kooperatif yönetim kurulundan istedik. Talebimize rağmen, aradan 20 gün geçtiği halde yönetim kurulunca bu çağrı yapılmamıştır.
Bu nedenle, belirtilen konuyu görüşmek üzere, kooperatif genel kurulunun Bakanlığınızca toplantıya çağrılmasını arz ederiz.
Ortaklık Numarası Adı Soyadı İmzası
6 .........
8
10
11 .........
14 .........
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yönetim kurulu on gün içinde genel kurulun toplantıya çağrılması isteğini yerine getirmez ise, ana sözleşmede belirtilmişse, genel kurulun toplanması isteğiyle, denetim kuruluna ve üst birliğe başvurulur. Bu başvurulardan da bir cevap alınamaz ise genel kurulun toplantıya çağrılması için ilgili Bakanlığa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı/Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı/Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) başvurulur. İlgili Bakanlıkta makul bir süre içinde toplantıya çağırmaz veya ret cevabı verir ise, son olarak istek sahipleri kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Mahkemesine, bu mahkeme yoksa ticari davalara bakmakla görevli Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, genel kurulun bizzat toplantıya çağrılması için izin ve yetki alırlar.
Genel kurulun toplantıya çağrılması için mahkemeye verilecek dilekçe örneği:
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE
ANKARA
DAVACI: S.S.…. Kooperatifi Ortakları
1.
2.
3.
4.
5.
6.
VEKİLLERİ : Avukat
DAVALI : SS .............. Kooperatifi
YASAL DAYANAK: 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 44. maddesi
AÇIKLAMA : Yukarıda adı ve soyadı bulunan ortaklar olarak bizler; Ankara 9. Noterliğince 15/05/2013 günü tebliğ edilen 3975 sayılı yazımızla, aylık aidat bedelinin yeniden belirlenmesini görüşmek üzere kooperatifin genel kurulunun toplantıya çağrılmasını yönetim kurulundan istedik. İsteğimizi Kooperatifler Kanunu'nun 44 maddesi hükmü uyarınca yaptık. Aradan 20 gün geçtiği halde yönetim kurulunca genel kurulun toplanması için bir çağrı yapılmamıştır. Bu nedenle …. Bakanlığı'na başvuruda bulunduk. Ancak, bu başvurudan da sonuç alamadık. Bu nedenle, mahkemenize başvurarak genel kurulu bizzat toplantıya çağırma izninin alınmasına gereksinim duyulmuştur.
SONUÇ VE İSTEK : Kooperatif genel kurulunun toplantıya çağrılması yönünde yönetim kuruluna ve ilgili bakanlığa başvurular sonuçsuz kalmıştır. Bu nedenle yukarıda belirtilen konulan görüşmek üzere, genel kurulun toplantıya çağrılması sonucunda tarafımıza yetki ve izin verilmesini Kooperatifler Kanunu'nun 44. maddesi gereğince arz ederiz ../../201.
Davacılar Adına
AVUKAT
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------