Kooperatifin Tescil ve İlanı

Kooperatifin kurulması için gerekli izin alındıktan sonra 15 gün içerisinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret sicil müdürlüğüne başvurularak kooperatifin tescil ettirilmesi gerekir. Kooperatif ticaret siciline tescil edildikten sonra tüzel kişilik kazanır. Kooperatifler Kanunu'nun 7’nci maddesine göre kooperatifin tescilinden önce kooperatif adına işlem yapanlar, yaptıkları işler dolayısıyla şahsen ve zincirleme olarak sorumludurlar. Yani tescilden önce yapılan işlemlerden doğan zararlar kooperatifi değil, işlemleri yapan ortakları bağlar.

Müracaat kooperatifi temsil ve ilzamla yükümlü yönetim kurulu üyelerince ya da vekillerince ticaret sicili müdürlüğüne verilecek bir dilekçe ile yapılır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                                                                            08/08/2014

                                                  ………...TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                                                                                     ANKARA

Ankara ………………Müdürlüğü'nün 20.08.2011 günlü 3975 sayılı onayı ile kuruluşuna izin verilin S.S. ……………… Kooperatifine ait evraklar ekte sunulmuştur.
Kooperatifler Kanununun 3 üncü maddesi gereğince, kooperatifimizin tescil ve ilanının yapılmasını arz ederiz.

                                              S.S ……………. Koop. Yönetim kurulu üyeleri ya da vekili

ADRES :
Gültepe Mah. 200. Sok. No: 18
Altındağ/ANKARA

EKLER :
1. Anasözleşme (3 adet onaylı)
2. Bakanlık izin yazısı
3. Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 24.maddesine göre düzenlenmiş taahhütname (Yönetim kurulu üyeleri tarafından imzalanmış),
4. Yönetim kurulu imza sirküleri
5. Kurucuların nüfus cüzdanı örnekleri
6. Kuruların ikametgah belgeleri
7. Oda kayıt beyannamesi

Tescil talebi için verilecek bu dilekçeye eklenecek belgeler şunlardır:

  • Anasözleşme: Kooperatifin tescili için ticaret sicili Müdürlüğüne iki adet anasözleşme verilir. Anasözleşmenin noterden tasdikli olması ve izin merciinin kuruluş izni verdiğine ilişkin şerhini taşıması gerekir.
  • Bakanlık izin yazısı: Kooperatifin kuruluşuna ilişkin alınan izin yazısının aslı sicil Müdürlüğüne verilir.
  • Taahhütname
  • Yönetim kurulu imza sirküleri
  • Kurucuların nüfus cüzdanı örnekleri
  • Kurucuların ikametgâh belgeleri
  • Oda kayıt beyannamesi
  • Yönetim kurulu üyelerinin imza sirküleri (örnekleri): Kooperatifin kuruluşu sırasında, ilk genel kurul toplantısına kadar görev yapacak olan yönetim kurulu üyeleri anasözleşmeyle atandıklarından, bunların ad ve soyadları ile ne şekilde imza edeceklerine ilişkin imza sirküleri de dilekçe ekinde ticaret sicili Müdürlüğüne verilir. İmza sirkülerinin noter tasdikli olması gerekmektedir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İMZA BEYANNAMESİ

18.08.2011 tarihinde kurulmasına izin verilen S. S ……………. Kooperatifinin ilk genel kurul toplantısına kadar görev yapmak üzere, anasözleşmenin 91. maddesiyle kurucu ortaklardan Şahap YILMAZ, Derya YILMAZ ve Levent TOLAY yönetim kurulu üyeliğine atanmışlardır.
Kooperatif anasözleşmesinin 44. maddesi gereğince, bilumum resmi ve özel daireler, müesseseler ile bankalar, şirketler, kurumlar ve her türlü gerçek ve tüzel kişiler nezdinde yapılacak işlemlerde kooperatifin resmi unvanı altına konmuş yukarıda ad ve soyadları yazılı şahıslardan herhangi ikisinin vazedecekleri imzaları, kooperatifi temsil ve ilzam edip, taahhüt altına koyacağından bu şahısların aşağıda bulunan örnek imzalarının tasdikini rica ederiz.

                                                                  (İMZA-KAŞE)

İDARE VE TEMSİLCİLERİN:

Adı ve Soyadı 1. İmzası 2. İmzası 3. İmzası
Şahap YILMAZ ............. ............ ............
Derya YILMAZ ............ ........... ............
Levent TOLAY ........... ........... ............

Kurucu ortakların nüfus cüzdanı örnekleri ve ikametgâh belgeleri: Kuruluş izni sırasında izin merciine verildiği gibi, kurucu ortakların nüfus cüzdanı örnekleri ile ikametgâh belgelerinin, tescil talebi dilekçesi ekinde sicil memurluğuna verilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Tescil ve ilan edilecek hususlara ilişkin beyanname:

TESCİL VE İLANAN EDİLECEK HUSUSLARA İLİŞKİN BEYANNAME

1. Şirket Sözleşmesindeki imzaların noter onay Tarihi: 20/07/2014
2. Kooperatifin Amacı: Ortaklarının Eğitime yönelik ihtiyaçlarım sağlamak ve eğitim hizmetlerini pazarlamak,
3. Kooperatifin Konusu: Arsa ve arazi satın alır, birleştirir, imar planına uygun olarak alt yapı, plan, proje ve maliyet hesapları hazırlar ve ortaklarına konut yaptırır.
4. Kooperatifin Süresi (varsa): 15 yıl
5. Kooperatifin Unvanı : S.S,,,,,,,,,,,,Kooperatifi
6. Kooperatifin Merkezi: Ankara
7. Kooperatifin sermayesi 13.000 TL olup, bunun nakdi kısmına karşılık 3.250 TL'si ödenmiştir. Her ortaklık payı ise 100 TL'dir.
8. Ortaklık payı belgeleri her ortağın adına yazılıdır.
9. Kooperatif ilk genel kurula kadar 10. maddede adı geçen yönetim kurulu üyelerince,
ilk genel kuruldan soma ise seçilecek, yönetim kurulu üyelerince temsil edilecektir.
10. Yönetim kurulu üyeleri ile kooperatifi temsile yetkili olan kimselerin ad ve soyadları: Şahap YILMAZ, Derya YILMAZ, Levent TOLAY
11. Olağan ve olağanüstü toplantılara çağrı; taahhütlü mektupla, ayrıca gerektiğinde gazete ile gazete olmayan yerlerde mahalli örf ve adete göre ilan yolu ile yapılır. Çağrının sadece yazılı olarak imza karşılığı yapılması da mümkündür.

Kooperatifler Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre tescil ve ilan olunacak hususlar şunlardır:
a- Şirket Sözleşmesindeki imzaların noter onay tarihi,
b- Kooperatifin amacı, konusu ve varsa süresi,
c- Kooperatifin unvanı ve merkezi,
ç- Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,
d- Ortaklık payı belgelerinin ada yazılı olduğu,
e- Ayni sermaye ve devralınan akçalı kıymetlerle işletmelerin neden ibaret oldukları ve bunlara biçilen değerler,
f- Kooperatif ne suretle temsil olunacağı ve denetleneceği,
g- Denetçiler, Yönetim kurulu üyeleri ve kooperatifi temsile yetkili kimselerin adı ve soyadı,
h- Kooperatifin yapacağı ilanların şekli ve anasözleşmede bu hususta bir hüküm varsa yönetim kurulu kararlarının ortaklara ne suretle bildirileceği,
ı- Merkezi Türkiye’de bulunan kooperatiflerin şubeleri ve unvanları merkeze gönderme yapılarak, bulundukları yerin müdürlüğüne tescil olunur.
Ticaret sicili Müdürü, tescil için aranan kanuni şartların var olup olmadığını incelemekle yükümlüdür (TTK M.32). Özellikle anasözleşmenin, emredici hükümlere aykırı olup olmadığı ve söz konusu anasözleşmenin kanunun bulunmasını zorunluluk olarak öngördüğü hükümleri içerip içermediği incelenir. Tescil edilecek hususların gerçeği tam olarak yansıtmaları, üçüncü kişilerde yanlış izlenim yaratacak nitelik taşımamaları ve kamu düzenine aykırı olmamaları şarttır. Kooperatiflerle ilgili olarak yukarıda yer alan tescile dair hususların dışında yapılabilecek tescil istemlerinde anonim şirketlere ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.
Sicil Müdürü kooperatifin tescil talebini inceler. İnceleme sırasında tescil için öngörülen şartlardan bazılarının noksan olduğu tespit olunursa bu hususlar, sicil müdürlüğünce tescil talebinde bulunanlara bildirilir; kanun ve tüzükte aranılan şartların yerine getirilmesi, noksanlıkların giderilmesi için süre verilir. Verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanmaması durumunda tescil talebi reddedilir.

Kanunlarda ve tüzükte aranılan şartların ve belgelerin varlığının tespiti halinde, kooperatifin kuruluşu tescil edilir ve bu tescil, sicil defterine kaydedilir. Kooperatifin kuruluşunun ticaret siciline tescilinden sonra, sicil Müdürlüğünce bir sicil tasdiknamesi düzenlenerek kooperatif yetkililerine verilir. Alınan bu belge verildiği tarihten itibaren bir yıl geçerli olup süresinin bitiminde ticaret sicili Müdürlüğüne götürülerek yenilenmesi gerekir. Ticaret siciline tescil edilen kooperatif tüzel kişilik kazanmış olur.
Kooperatif, ticaret sicili Müdürlüğüne tescil edildikten sonra, sicil müdürlüğü sicil tasdiknamesinin yanında yapılan bu tescilin Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanması için, ilan edilecek hususları belirten bir "ilan müsveddesi " hazırlayarak imza karşılığında kooperatif yetkililerine verir.
Kooperatif yetkililerince, sicil müdürlüğünden alınan ilan müsveddesini yayımlanmak üzere iadeli taahhütlü olarak Ticaret Sicili Gazetesi'ne gönderilir veya Ankara'da bulunan bu gazeteye elden teslim edilir.
Ticaret sicili müdürlükleri aracılığıyla ilanların gönderilmesi durumunda, sicil müdürlüklerinin ilanın alındığına dair ilgiliye vereceği makbuza ilanın alındığı tarihi yazması ve ilanı en geç 5 işgünü sonunda Müdürlüğe göndermesi zorunludur. Aksi takdirde doğan bütün zararlardan ilgililere rücu hakkı saklı kalmak üzere ilgili oda sorumludur.
İlgililerce elden verilen ilanların, ticaret sicili müdürlüğünden alındığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Müdürlüğe teslim edilmesi zorunludur. Bu süre geçtikten sonra teslim edilen ilanlar yayımlanmaz. Bu ilanların yayımlanmamasından doğacak zararlardan ilgililer sorumludur. Ticaret Sicili Tüzüğünün 102’nci maddesi hükmü saklıdır.
Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanacak olan ilanlar için kelime başı belirli bir ücret alınıyor olup, bu ücretin yatırıldığını gösteren belgenin de Ticaret Sicili Gazetesi'ne gönderilecek ilan müsveddesi ile birlikte gönderilmesi gerekir. Ticaret Sicili Gazetesi'ne gönderilen ilanlar, geliş tarihinden itibaren en geç on gün içinde yayımlanır.
İlan bedelinin yatırıldığına dair belgenin gazeteye ulaşmaması veya ücretin eksik yatırılması durumunda ilan yapılmayacağından, ücretin eksiksiz ödenmesine dikkat edilmelidir. İlan müsveddesinin ticaret sicilinden alındığı tarihten itibaren en geç 25 gün içerisinde ilanın yapılması gerekir.
Ticaret Sicili Gazetesi'nin ilan müsveddelerini geliş tarihinden itibaren on gün içinde yayımlayacağı düşünüldüğünde, ilan müsveddelerinin ticaret sicilinden alındığı günden en geç yirmi gün içerisinde Ticaret Sicili Gazetesi'nde olacak şekilde postaya vermesi veya elden götürmesi gerekir.
Tüzel kişi tacirler, ticaret siciline müracaat ettikten sonra gerekli diğer işlemleri tacir adına ticaret sicili yapar.